İslam her türlü mübadelenin karşılıklı rıza yani denge ve eşitlik üstüne bina edilmesini istemiş, faizi bu eşitlik ve dengeyi bozan bir unsur olarak yasaklamıştır.
Eserin orijinal adı “El-Meâyîru’ş-Şer’iyye” olup, merkezi Bahreyn’de bulunan İslami Finans Kurumları İçin Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (Accounting and Auditing Organization For Islamic Financial Institutions) adlı kuruluşa bağlı Fıkıh Kurulu tarafından hazırlanmış ve 2010 yılında neşredilmiştir.
Albaraka Türk, özel finans kurumlarının faaliyete başlamasının 15. yılı nedeniyle geçtiğimiz yaz döneminde, Ceylan Inter Continental Hotel’de düzenlenen “Özel Finans Kurumlarının Dünü, Bugünü, Yarını” konulu uluslararası sempozyumu kitaplaştırdı. Sempozyuma konuşmacı olarak katılan yerli ve yabancı uzmanların sempozyumda sundukları tebliğlerden ve alanlarında söz sahibi birçok yerli ve yabancı akademisyenlerden alınan makalelerden derlenen kitap, Albaraka Türk Kültür Yayınları aracılığıyla okuyucularla buluşuyor.
türkiye'de faizsiz finansn gelişim sürecinde özel finans kuruluşları, bunun teorisi ve pratiğine bakış
Şurası unutulmamalıdır ki, ilmi tartışmalarda kesin sonuçlara varmak asıl hedef değildir. Asıl hedef, konunun mütehassısları tarafından ele alınarak tartışılması, bu mevzuda karşılıklı fikir alış-verişi ile meselenin olgunlaştırılması ve kendine has ilmi usuller içinde bir değerlendirilmeye tabi tutulmasıdır. Araştırılması istenen bir mesele hakkında müctehidlerin görüşleri, bu görülerin mesnedleri mütehassısları tarafından incelenip değerlendirilmeden ve mukayese edilmeden de ilmi bir tartışma zeminin oluşmayacağı açıktır. "İlmi Tartışmalar Dizisi"nin ve dolayısıyla elinizdeki bu eserin başlıca özelliği, böylece bir teşebbüsü sergilemeye çalışmasıdır.